Anderhalvemetersamenleving

We gaan ons moeten voorbereiden op een leven in een anderhalvemetersamenleving. Met het idee, naast een fantastisch nieuw woord voor galgje, om de infectiedruk omlaag te krijgen. Zo proberen we geen nieuwe uitbraak van COVID-19 te krijgen. Dat we de komende tijd last zullen hebben van het Corona Virus is namelijk wel zeker. Op deze manier zorgen we dat het suddert, in plaats van overkookt.

Hoe gaan we dat vormgeven in Dierenkliniek Dordrecht?

Anderhalvemetersamenleving in de gemeenschappelijke ruimte

Daarnaast plannen we de afspraken zo in dat een consult nooit tegelijk met een ander consult begint. Zo kom je nooit samen binnen met iemand anders.

Onze kliniek was al ingericht om cliënten, samen met hun huisdieren, zo veel mogelijk uit elkaars buurt te houden. Dat had niks met het Corona virus te maken, maar alles met angst: De kliniek is gebouwd met angstvermijding in gedachten. We volgen daarbij de Fear Free principes dat een dier (en dus ook het baasje) zo min mogelijk tijd in de wachtkamer en bij de balie doorbrengt, en vrijwel direct naar de consultkamer gaat. Dat is ook de reden dat er twee honden- en twee kattenconsultkamers zijn.

Honden consultkamers

Ook wisselen we zoveel mogelijk honden en katten af. Honden gaan linksaf vanaf de balie, en katten rechtsaf. Op die manier ontloopt iedereen elkaar nog meer.

Zo houden we eenvoudig de anderhalvemetersamenleving vol bij de balie en in de wachtkamer.

Verder is de kliniek erg ruim. Dus als u even moet wachten, kan dat zonder in contact te komen met andere mensen en dieren.

Wachtkamer honden
Mocht u toch, om de één of andere reden, moeten wachten, dan kan dat veilig en met voldoende afstand tot andere mensen en dieren.

Anderhalvemetersamenleving in de consultkamers

Tijdens de consulten draagt de dierenarts meestal handschoenen. Dit is niet alleen om de dierenarts te beschermen, maar ook om u te beschermen. Daarnaast kan de dierenarts een mondkapje dragen, als dat nodig gevonden wordt.

Mogelijk nog belangrijker is dat we proberen zo laagdrempelig mogelijk te zijn voor uw huisdier. Op die manier hoeft het dier meestal niet extra vastgehouden te worden door baasjes. Zo blijft de anderhalve meter intact.

Is het toch nodig dat uw huisdier door u vastgehouden wordt, dan kan de dierenarts extra maatregelen nemen (zoals een mondkapje voor de dierenarts, en/of voor u).

Reinigen na bezoek

Als het goed is, heeft u (buiten uw huisdier) niets aangeraakt binnen de kliniek. Heeft u onverhoopts toch een deurklink aangeraakt, dan kunt u gerust zijn. Na elk bezoek desinfecteren we deurklinken, stoelen en de behandeltafel.

Honden kant van de kliniek
Naar de dierenarts gaan is al stressvol genoeg. Niet alleen hebben honden hun eigen kant van de kliniek, ook is het ruim opgezet en worden afspraken zo gepland dat de wachtkamer nauwelijks nodig is.

Overige hygiene

Zakken met voer en medicijnen worden enkel door personeel met schone handschoenen aangeraakt. Pinautomaat en dergelijke worden, waar nodig, gedesinfecteerd.

Heeft u nog vragen, of wilt u een afspraak maken? Dat kan: u bent van harte welkom. Samen gaan we er voor zorgen dat mens en dier gezond worden en blijven!

Anaalklier problemen

Veel honden hebben wel eens last van hun anaalklieren. Dit jeukt, of doet zelfs pijn. En het vervelende is dat ze er niet bij kunnen om te krabben!

Dus gaan ze vaak sleetje rijden of eromheen bijten. Ook kan het erg stinken. Als de verstopping te erg wordt, kan zo’n zakje barsten en een erg vervelende ontsteking geven onder de huid.

Het is dus ook zaak om zo spoedig mogelijk met een hond die last heeft, naar de dierenarts te gaan. Neem dan dus zo spoedig mogelijk contact op!

Hoe erg is het?Wat doen we er aan?
Af en toe last (minder dan 1 keer in het half jaar). Geen andere symptomenMet de hand leegdrukken
Vaak last, of het voelt ontstoken. Allergie onder controleHele hond krijgt antibiotica en ontstekingsremmer
Vaak last, allergie onder controle en ontstekingsremmer en antibiotica werken niet voldoendeZakje spoelen en lokaal ontstekingsremmer en antibiotica inbrengen
Probleem blijft maar terugkomenChirurgisch verwijderen of openleggen van de zakjes

Goedkope dierenarts

Geen cent te veel

We zouden geen hollanders zijn als we niet, naast een goede dierenarts, ook een goedkope dierenarts willen hebben.  Grappig genoeg raken die twee zaken elkaar: Een dierenarts die snel zijn patiënten beter maakt, is vaak een stuk goedkoper dan een dierenarts die daar langer over doet. Ook als de consultprijs van de goede dierenarts toevallig wat duurder is dan van een andere dierenarts.

Ook stimuleren extra lage consultprijzen bij de prijsvechters medisch onnodig handelen. Er moet nu eenmaal een minimaal bedrag per uur omgezet worden, om salarissen en huur te kunnen betalen.

Een voorbeeldje is een kat met een manke poot. Hij ging naar een goedkope kliniek, en er werd een rontgenfoto gemaakt. Niet gebroken, dus kattenkrabpijn en hij kreeg antibiotica en pijnstilling mee. Als hij naar een andere kliniek was gegaan, hadden ze gewoon voorzichtig gevoeld, het krabwondje gevonden en hem alleen met pijnstilling naar huis gestuurd (want antibiotica is meestal niet nodig bij kattenkrabwonden). De goedkope kliniek was dus vele malen duurder, dan de kliniek met een duurder consult.

De basisprijs van een consult is dan ook een slechte raadgever!

Wat is dan een goede dierenarts?

Dat is zo’n ongelooflijk moeilijke vraag om te beantwoorden. Maar toch gaan we een poging wagen.

Een goede dierenarts heeft

  • kennis van zaken
  • empathie
  • zelf kritiek
  • eerlijke motivaties

Kennis van zaken

De meeste dierenartsen in Nederland hebben in Nederland of België gestudeerd. Dat is mazzel voor u, want dat zijn erg goede universiteiten. Daar is de kennis niet alleen op niveau, maar wordt ook onderwezen hoe je een medisch probleem oplost. Dat is niet zo vanzelfsprekend als het klinkt.

Toch zit er dan nog steeds heel veel verschil in toepasbare kennis. En, tenzij u zelf die kennis ook heeft, is het heel lastig om in te schatten of uw dierenarts dat ook heeft. De beste manier om er achter te komen is nog wel om zoveel uitleg te vragen tot u het ook snapt.

Peuters weten al hoe dat werkt: Waarom dit? Waarom dat? Waarom dit antibioticum? Waarom deze prik? Hoe laat u mijn kat slapen? Waarom die middelen?

Dat klinkt als een erg vervelend iemand, maar juist een professonial met kennis, zal trots zijn om u uit te leggen hoe het werkt!

Empathie

Een dierenarts moet goed in kunnen schatten wat zijn patiënten voelen. Want onze patiënten kunnen niet praten. Eigenlijk is het zo simpel. Een voorbeeld hiervan, buiten lief zijn voor uw dier, zijn stromingen als de Fear Free beweging.

Natuurlijk is empathie met u, als cliënt, ook mooi meegenomen.

Empathie kost in principe niks, behalve een beetje tijd en aandacht.

Zelf kritiek

Weten wat je niet weet, is erg belangrijk. In een hoop van de ziektegevallen behandelen we ondersteunend, en wordt de patiënt beter zonder dat we exact wisten wat er nou aan de hand was. Neem het voorbeeld van een kat met koorts: vaak een virusje. Dan geven we iets om de koorts te remmen, en de kat gaat weer snel eten en wordt vanzelf beter.

Als je nou een dierenarts zou zijn die niet alleen koortsremmer geeft, maar ook antibiotica, wordt de kat ook vanzelf beter. Dan zou die dierenarts kunnen gaan denken, dat het de antibiotica is die de kat beter heeft gemaakt. Puur op ervaring varen is dus erg gevaarlijk.

Daarom is het volgen van nascholing erg belangrijk. En dan niet alleen nascholing in stoere, moeilijke operaties, maar vooral juist nascholing in de simpele gevallen die vaak voorkomen!

Eerlijke motivaties

Natuurlijk is iedere dierenarts het vak in gegaan om dieren beter te kunnen maken. En laten we er van uitgaan dat dat in de meeste gevallen nog steeds zo is. Maar daarnaast kunnen er toch externe motivaties mee gaan spelen. Zeker nu er meer en meer praktijken in bezit komen van commerciële partijen die met niet-medische managers werken.

Commerciële bazen weten namelijk dat ze personeel kunnen sturen met bonussen en straffen: zet je minder injecties dan je collega’s? Dan krijg je dat te horen bij je beoordelingsgesprek. Haal je een hoog gemiddelde omzet per klant (de “average transaction fee”), dan krijg je een bonus.

Hoe kom je er nu achter of dit het geval is bij uw dierenarts? Ook dat is erg lastig. Gelukkig is daar in het Nederlands een mooi gezegde voor: Goedkoop is Duurkoop. Dus u zult zelf een beetje in moeten schatten wat een eerlijke prijs is voor goede gezondheidszorg: klinkt het te goedkoop, dan moet het geld op een andere manier verdiend worden. En verder, zoals hierboven staat, gewoon vaak net doen of u een peuter bent: Waaaaarrooooooooom?

Onze visie is dat de gewone diergeneeskunde een zogenaamd “eenvoudig proces” is, en dat daar weinig winst valt te halen uit schaalvergroting. Dat betekent namelijk een extra managementlaag die ook betaald moet worden. En een extra laag van mensen die niet het vak ingegaan zijn om dieren beter te maken. Een goede dierenarts is vanzelf een goedkope dierenarts.

Eerlijke prijzen

Één van de onderdelen van onze visie, is dat wij eerlijke prijzen willen rekenen. Wat wij daar nou precies mee bedoelen, leggen we hier in meer detail uit.

Hond met een unieke kijk op eerlijke prijzen

Wij zijn een bedrijf. Wij hebben huur, salarissen en inkoop van goederen en diensten die wij moeten betalen. Daarom moeten wij ook iets rekenen voor onze diensten en goederen. Wat wij niet hebben, is onnodige managementlagen!

Eerlijke motivatie

Wij willen te allen tijde voorkomen dat wij financieel gemotiveerd worden om iets verkeerds te doen. Dat klinkt voor de hand liggend, maar daar komt meer bij kijken dan je denkt. Zo hadden we onze consultprijs lager kunnen maken, maar dat moet je dan compenseren door mensen vaker terug te laten komen, of door meer andere producten te verkopen.

De prijs, zoals wij die gekozen hebben, zorgt er voor dat wij het ons kunnen veroorloven om uw huisdier zo snel mogelijk beter te hebben, en geen onnodige prikken te geven of onnodige onderzoeken te doen. We zijn daarom ook geen “budget praktijk”, maar in de meeste gevallen wel een stuk goedkoper dan de echte “budget praktijken”.

Juiste medicijnkeuze

Een voorbeeldje is “een prik antibiotica en antibiotica tabletten” bij een goedkope dierenarts. Dat is in de overgrote meerderheid van de gevallen onzin: de antibiotica die we in prikvorm hebben, is anders dan de antibiotica die we in pil-vorm hebben.

Het heeft dus geen zin om met een prik van Antibioticum A te beginnen, en met Antibioticum B door te gaan. Sowieso wordt er veel te vaak antibiotica voorgeschreven: bij de meeste virussen en bij de meeste abcessen is het helemaal niet nodig.

Juiste toediening

We prikken alleen als dat nodig is, en niet om iets extra op de rekening te kunnen zetten. Wanneer is een prik nodig?

Als het bijvoorbeeld

  • een éénmalige dosering is
  • de patiënt niet eet, of juist misselijk is
  • het medicijn sneller werkt met een prik (bij de meeste niet het geval)
  • er simpelweg geen mondelinge variant van bestaat

Denken, dan doen

Ook zijn wij een beetje wars van onnodige diagnostiek. Als wij iets willen weten, dan testen we voor dat specifieke ding. Als er haast bij is, testen we soms op meerdere dingen tegelijk. Dat klinkt zuinig, maar het is ook verstandig: als je op dingen gaat testen die niet zo veel voorkomen, holt de waarde van het resultaat hard achteruit.

Dat wordt allemaal erg wiskundig, en daar kunt u hier meer over lezen, maar het komt hier op neer: Doe alleen gerichte diagnostiek, en denk dus eerst na wat je precies wilt weten.

Eerlijke prijzen voor eerlijke tijden

Weet u nog de tijd dat u bij een dierenarts even binnenwipte om te laten controleren of het nu okay was, en u kon zonder te betalen weer naar buiten? Dat doen wij ook nog steeds zo.

HandelingPrijs consult
Eerste keer een aandoeningEen gewoon consult
Een aandoening is veranderd, zodat we opnieuw na moeten denkenEen gereduceerd consult
Een controleGratis consult

Eerlijke prijzen is soms gewoon geen prijs.

Individueel bekijken

Natuurlijk wil iedereen het beste voor zijn huisdier. Maar het baasje moet aan het eind van de maand ook nog de huur of de hypotheek kunnen betalen. In veel gevallen is er dus een grens aan wat er uitgegeven kan worden. In sommige gevallen kun je dan voor een goedkopere optie van diagnostiek en behandeling kiezen. Dat is natuurlijk niet altijd mogelijk of wenselijk. Maar wat we vooral willen voorkomen is dat er voor veel geld bijvoorbeeld een CT scan gedaan wordt, en er dan geen geld meer is om het probleem daadwerkelijk aan te pakken.

Geen offers op kwaliteit

Wij hebben voor onszelf heel duidelijk wat “minimale zorg” inhoudt. Dat zijn zaken waar je het gewoon niet goedkoper aan wilt pakken. Een onzichtbaar voorbeeld daarvan, is ons anesthesie beleid. Dat is namelijk iets waar het baasje niks van merkt, maar het dier wel: Daar stellen wij dus duidelijke grenzen. Dat is helaas niet bij iedere kliniek het geval.

Gouden handboeien

Wij streven er naar om de advocaat van u en uw huisdier te zijn, als het op nadere zorg aankomt. Daarom hebben wij geen gouden handboeien in de vorm van “verzekeringen” die enkel bij onze kliniek gelden, of een overkoepelende organisatie die er bij gebaat is om u binnen de keten te houden.

U kunt er van uit gaan dat als een verwijzing nodig is, wij u de beste optie aanraden: waar dat ook moge zijn. Onze onafhankelijkheid is onze kracht!

Wel hebben wij een kortingsplan voor preventieve zorg. Een manier om ook daar een eerlijke prijs te kunnen bieden voor een eerlijke dienst.