Kattenkwaaltjes: oude katten die afvallen

Een veelvoorkomende kwaal bij de oudere kat is dat hij/zij mager wordt. Een hoop mensen denken dat dat komt, omdat de kat ouder wordt. Maar ouderdom is geen ziekte! Als een kat mager wordt, is er meestal iets medisch aan de hand. En meestal is daar ook iets aan te doen!

Wat betekent afvallen

Het klinkt voor-de-hand-liggend, maar je valt af als je meer energie gebruikt dan je binnen krijgt. Wat kan er dan aan de hand kan zijn als je onbedoeld afvalt?

  1. Minder eten
  2. Hetzelfde eten, maar braken of overgeven
  3. Hetzelfde eten, maar niet goed verteren
  4. Hetzelfde eten, maar het lichaam neemt het niet goed op
  5. Hetzelfde eten, hetzelfde opnemen, maar meer verbruiken
  6. Hetzelfde eten, hetzelfde opnemen, maar meer verliezen

In dit verhaaltje gaan we verder met de nummers 5 en 6. Als je kat afvalt omdat één van de eerdere nummers geldt, moet je natuurlijk ook naar de dierenarts. Meestal doen mensen dat dan sowieso, want dan zijn er duidelijke symptomen: niet eten, braken, of diarree.

We gaan ons nu wat meer toeleggen op afvallen zonder duidelijke symptomen.

Verhoogd verbruik

De oudere kat die maar dunner wordt, maar wel gewoon eet, kan last hebben van een verhoogd verbruik. Daar zijn twee grote oorzaken van.

Verbruik 1: Schildklier

Één komt erg veel voor, en dat is een hyperactieve schildklier. Als je daar last van hebt, draait alles in je lijf net een tandje harder. Dat is het geniepige ook, want die katten lijken dus totaal niet ziek en hebben vaak een goede eetlust. Als dit het geval is, is het zaak om zo snel mogelijk de diagnose te stellen: een hyperactieve schildklier kan medisch tot de orde geroepen worden.

Verbruik 2: Tumor

Een andere reden, die een stuk minder vaak voorkomt, is verbruik door een stukje stout weefsel. De immer gevreesde tumor. De meeste tumoren zorgen echter ook voor andere problemen, naast energie verbruik.

Afvallen door een overactieve schildklier (hyperthyreoidie genaamd) komt dus veel vaker voor dan tumoren!

Verhoogd verlies

Drie andere kwaaltjes die bij katten ook vaak voorkomen en gewichtsverlies door het verliezen van energie veroorzaken zijn de volgende.

Verlies 1: Diabetes Mellitus (type 2)

Katten kunnen, net als mensen, diabeet worden. Dat komt meestal voor bij de dikkere katten. Die vallen dan ineens af, omdat ze (onder andere) een heleboel energie verliezen met hun urine: ze plassen suikerwater uit. Het is bij de meeste katten goed te doen om dit gereguleerd te krijgen. In een hoop gevallen (meer dan de helft!) kunnen katten zelfs genezen van Diabetes als ze correct behandeld worden!

Verlies 2: Nierfalen

Bij sommige vormen van nierfalen lekken de nieren eiwitten (PLN: Protein Losing Nefropathy). Het kost erg veel energie om dat aan te vullen met het eten. Er zijn medicijnen om de bloeddruk in de nieren aan te passen, zodat deze wat rust krijgen. En ook met een aangepast dieet kan een kat met nierfalen vaak nog lang gelukkig leven.

Verlies 3: Darmproblemen

Niet alleen de nieren, ook de darmen kunnen eiwitten lekken (PLE: Protein Losing Enteropathy). Dit gaat in de meeste gevallen samen met diarree, dus dat wordt meestal wel opgemerkt.

Diagnostiek

Gelukkig vallen de meeste katten met één van deze aandoeningen op bij de jaarlijkse controle. In ander gevallen valt het gewichtsverlies de baasjes zelf op.

Dan onderzoeken we de kat, zoals hij of zij is, op tafel. In de meeste gevallen is er dan al een sterk vermoeden. Afhankelijk van dit vermoeden wordt eerst een urine-onderzoek gedaan, of meteen een bloedonderzoek. De meeste mensen die dit traject ingaan, kiezen bij ons voor het VetPlan Plus. Op de manier kunnen ze dit onderzoek in termijnen betalen.

Samengevat

Bijna alle gevallen waarbij een oudere kat afvalt, hebben een medische oorzaak. En bijna al deze medische oorzaken zijn behandelbaar! Denk dus niet “oh, onze kat wordt dunner, want oud”, maar “onze kat wordt dunner, daar kunnen we wat aan doen”.

 

Leave a Comment

(6 Commentaren)

  • Bobby Blokhuizen

    Mijn poes van 17 was altijd al een mager ding, vreet zich een ongeluk. Blijft mager. Bij de dierenarts alles ok,ook tanden en schildklier , geen diabetes alleen hoge bloeddruk. Verder meer dan gezond.

    • Mathijs Beaujean

      Als de kat altijd al enorm veel eet/at en altijd al mager geweest is, kan het zijn dat uw kat van zichzelf een hoog metabolisme heeft, of dat uw kat al heel lang een aandoening heeft waarbij er ergens energie verloren gaat of niet wordt opgenomen. Denk hierbij aan een nierbloeding, of een verminderde opname van energie door een voedselovergevoeligheid.

  • Ingrid Jansen

    Mijn kat Curtis woont sinds een half jaar hier. Via kattenluik kan hij naar buiten naar het veld, de bossen etc. Hij klimt in bomen en over omheiningen en vecht met de kat van de buren zodat de plukken soms aan zijn lijf hangen en heeft regelmatig wondjes in z’n oor. Zojuist heeft hij een antibioticakuur achter de rug vanwege een serieuze oorontsteking (in de gehoorgang). Hij woog in Oktober 6,5 kg en moest afvallen van de dierenarts. Nu is hij binnen zeer korte tijd 400 gr. afgevallen, ook door de oorontsteking en de nachtelijke vechtpartijen, denk ik. Nu doe ik s’nachts het kattenluik dicht en tot nu toe gaat dat goed. Waar moet ik nog speciaal op letten als het gaat om het snelle afvallen wat hij nu doet? Nog wel even vermelden dat hij bij de vorige bewoner veel minder beweging zal hebben gehad door veel beperktere leefruimte en nagenoeg geen aandacht.

    • Mathijs Beaujean

      Dat hangt van zoveel factoren af, onder andere zijn leeftijd. Het meest efficiënt is het om te overleggen met uw dierenarts, want die kent hem het best.

  • Saskia

    Mijn 17 jarige salontijger eet zoals gewoonlijk ma wordt wel magerder.moet nu nog onder narcose voor zijn tandprobleem.wel wa bang om hem op die leeftijd nog te verdoven ma wil ook niet dat hij pijn heeft .hoop zo hard hij weer wakker word.gaan ook bloed testen doen om te zien of er nog iets scheelt .ik vrees van wel anders zou hij nie vermageren toch???

    • Mathijs Beaujean

      Met moderne anesthesie hoeft het allemaal niet zo spannend te zijn om te gaan slapen voor een gebitsreiniging. Maar we begrijpen dat het altijd spannend is voor de baasjes. De kans is groot dat er een behandelbare reden is voor het afvallen, dus dat bloedonderzoek is zeker een goed idee!

  • Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *