Hitteplan huisdieren
Spoed
Ga dan snel door naar onze pagina over wat te doen.
Informatie over preventie bij warm weer
Ga dan op uw gemak naar onze pagina met praktische tips over voorkomen van ellende tijdens hete dagen.
Ga dan snel door naar onze pagina over wat te doen.
Ga dan op uw gemak naar onze pagina met praktische tips over voorkomen van ellende tijdens hete dagen.
Als een hond oververhit raakt zijn er een aantal dingen aan de hand:
Uitdroging is levensgevaarlijk. Ten eerste wordt het bloed ‘dikker’ (er zit minder water in), waardoor het niet goed door de bloedvaten kan stromen. Daardoor krijgen de organen te weinig zuurstof. In feite is de hond dan aan het stikken. Uitdroging kan ook tot zeer ernstige, acute darmproblemen leiden. Kortom: acute uitdroging is levensgevaarlijk.
Ga dus altijd naar de dierenarts als je huisdier oververhit is (geweest). Ook al heb je het dier gekoeld: laat controleren of alles oké is. Er kunnen problemen zijn die het baasje niet ziet, maar de dierenarts wel.
De dierenarts:
Daarna wordt het dier, als dat nodig is, behandeld, bijvoorbeeld:
Soms is daarna bloedonderzoek nodig.
Dit stuk gaat vooral over honden, omdat deze nogal eens uit hun natuurlijke ritme gehaald worden door mensen. Ook zijn ze wat verder van het originele ontwerp af gefokt dan katten, zodat niet alle natuurlijke mechanismen even goed werken. Gaat het nu mis? Ga dan naar ons stukje over SPOED.
Honden koelen anders af dan mensen. Wij koelen namelijk vooral af door te zweten, terwijl honden dat vooral doen door te hijgen. Dat lijkt een nutteloos feitje, maar is heel belangrijk: wat wij als een koel briesje ervaren, doet een hond nauwelijks iets qua verkoeling.
Dat hijgen werkt als een tierelier, maar alleen als de hond niet ook nog eens diep adem moet halen wegens inspanning. Dan gaat het mis. Hijgen om af te koelen en hijgen om extra zuurstof binnen te krijgen zijn twee compleet verschillende dingen.
Katten hebben gelukkig zelden last van baasjes die ze mee willen nemen naar buiten tijdens warm weer. Maar zorg wel dat ze voldoende toegang hebben tot water en dat ze zich niet in hoeven te spannen. Het enge van dit soort hete dagen is dat katten weldegelijk ook kunnen hijgen als ze het warm hebben, maar dat ze ook ineens last van hun hart kunnen krijgen als de temperatuur omslaat. Als de kat niet zit te hijgen, maar wel een ademhaling heeft die boven de 30 teugen per minuut ligt: bel dan je dierenarts.
Het LICG heeft een mooie lijst gemaakt voor meerdere diersoorten, zoals ook konijnen en vogels.
Recente reacties