Corona virus en huisdieren

Hoe moeten we om gaan met de corona virus epidemie en onze huisdieren?

Aangezien er dagelijks nieuwe informatie bijkomt, zullen we dit stukje zo vaak mogelijk aanpassen aan de nieuwste situatie. Wij maken hiervoor, onder andere, gebruik van de WSAVA richtlijnen. Laatste update datum: 07 Mei 2020.

Voor meer informatie over onze moderne kliniek in Dordrecht, kunt u hier terecht!

Teckel met N95 masker
Geen zorgen: Dr Floris is ongevoelig voor het Corona Virus!

Het allerbelangrijkste is om niet in paniek te raken. De wereld zit vol gevaarlijke dingen waar we vrolijk mee leven, omdat we er aan gewend zijn. Het grootste verschil met dit virus is, is dat het virus nieuw is. Gewoon gezond verstand gebruiken, dan komt het allemaal goed.

Situatie in onze kliniek op dit moment

Nu Nederland gedeeltelijk op slot gegaan is, gelden ook in onze kliniek een aantal aanpassingen.

Op dit moment gaan alle behandelingen van dieren gewoon door: Ook preventieve zorg, zoals vaccinaties, zijn essentieel om het welzijn van onze huisdieren te garanderen. Vooral bij honden is de vaccinatie voor leptospirose erg belangrijk elk jaar.

Algemene regelsHeeft u symptomen
Geen handen schuddenPersoneel draagt mondkapje
Geen deurklinken aanrakenMogelijk behandeling/onderzoek zonder baasje
Zo min mogelijk mensen mee
We reinigen na elk bezoek deurknoppen e.d.
U wordt direct in consultkamer geplaatst
Personeel draagt handschoenen

Is het corona virus besmettelijk voor huisdieren?

Waarschijnlijk niet tot nauwelijks. Er zijn aanwijzingen dat fretten, nertsen en katten het virus zouden kunnen krijgen. Maar het is erg onwaarschijnlijk dat ze het dan over kunnen dragen op mense. Wel kan een kat, net als een deurklink van een winkel, viezigheid uit andere huishoudens meenemen. Die kans is echter enorm klein.

Wilt u het zeker voor het onzekere nemen, houdt dan uw kat gewoon binnen.

Hoe kan ik me voorbereiden op de corona virus ellende?

Noodgeval
Een noodvoorraad is een voorraad die je NIET aanbreekt, tot er nood aan de hond/kat is, of totdat het gevaar geweken is.

Even los van de voorbereidingen die u voor de mensen in uw huishouden kunt nemen: Zorg voor een voorraadje voer. Niks is zo vervelend om net door het honden- of kattenvoer heen te zitten, op het moment dat het lastig is om naar de winkel of kliniek te gaan. Dus het advies is om te zorgen dat u een paar weken vooruit kunt met het voer.

Houdt er rekening mee dat online kopen van voer op een gegeven moment verstoord kan raken! Pakketbezorgers lopen een hoog risico om ziek te worden EN kunnen een bron van infectie zijn. De kans bestaat dus dat pakketbezorging niet normaal doorgaat.

Daarnaast is het, zeker als u alleen bent, verstandig om een achterwacht te hebben om uw huisdier te verzorgen. Mocht u de pech hebben om echt ziek te worden van het corona virus (of een griepje, of iets anders), dan is het fijn als u met één telefoontje hulp in kunt schakelen voor het natje en droogje van uw hond of kat.

  • Genoeg voer in huis om het in ieder geval 2 weken uit te kunnen zingen (en als het speciaal voer is: 4 weken)
  • Genoeg medicatie in huis om het 4 weken uit te zingen
  • Een vrijwilliger die uw hond, kat of konijn kan uitlaten en voeren, mocht u daar niet toe in staat zijn

Wat als ik naar de mensenarts moet?

Arthur zit klaar voor COVID-19
Aangezien honden COVID-19 niet kunnen krijgen, kiest Arthur er voor zijn masker op deze manier te dragen

Voor het mensen gedeelte verwijzen we naar de Corona Virus COVID-19 website van de overheid. Ook kunt u altijd uw huisarts bellen.

Voor het diergedeelte: als u zich niet lekker voelt, maar nog niet ziek genoeg om actie te ondernemen: probeer dan uw wandelingen met de hond zo kort mogelijk te houden. Da’s beter voor u, en uw omgeving.

Honden in HongKong
Deze honden in HongKong beschermen zich ook maar alvast tegen het corona virus.

Duiding

Niet dat het direct onze plaats is om de COVID-19 epidemie te duiden, toch doen wij een poging om de neuzen dezelfde kant uit te krijgen:

Het virus is grotendeels te vergelijken met een normale verkoudheid, qua gedrag (voor 80% van de geïnfecteerden is het ook niet meer dan wat hoesten en een beetje koorts). Het grote verschil is dat je er een stuk zieker van kan worden, en dat je zelfs een kleine kans hebt er aan dood te kunnen gaan (2% is niet veel, maar wel een stuk meer dan griep).

Preventie doel COVID-19
Het doel van de overheid is om de uitbraak zo beheersbaar te houden dat de medische hulp de gevallen kan bijbenen

Wat de overheid probeert te doen, is om de infectiegraad zo laag mogelijk te houden. Anders gezegd: Als Pietje ziek is, dat hij het aan zo min mogelijk mensen doorgeeft. De truc is om dit te doen, zonder dat het hele land op zijn gat komt te liggen. En dus niet alleen dat de ziekenhuizen overspoeld worden, maar ook andere sectoren. Want niemand wil dat de stroom uitvalt, de supermarkten leeg zijn, of er geen benzine meer bij de pomp te krijgen is: dat is ook niet zonder risico!

Op 16 maart heeft Rutte een toespraak gehouden om aan te geven dat de verwachting is dat we er helemaal doorheen moeten, en dat we nu dus niet alleen inzetten op een haalbare belasting van ons zorgstelsel, maar ook op groepsimmuniteit. Natuurlijk is dat niet ideaal, maar het land kan nou eenmaal niet een paar maanden dicht: dan valt op een gegeven moment wel de stroom uit, en ligt er geen eten meer in de supermarkt.

De mensen die bovenop dit probleem zitten bij de overheid zijn enorm goed in wat ze doen. Ons advies is dus ook om goed in de gaten te houden wat ze adviseren, en dat op te volgen!

Afvallen

Vaak zien wij huisdieren die een beetje te zwaar zijn en ons advies krijgen om te gaan afvallen. Sommige van die dieren zijn een heleboel beetjes te zwaar. Hier proberen we een praktische handleiding te geven om daar bij te helpen.

Waarom het een probleem is

Dieren die last hebben van overgewicht, hebben een hoger risico op een aantal aandoeningen. Dat varieert van Diabetes tot Gewrichtsproblemen. Voorkomen is beter dan genezen!

Hoe zwaar is te zwaar

De meeste dierenartsen werken in Nederland met een BCS (body condition score) die van 1 tot 9 loopt. Daarbij is 5 (en een beetje 4) het ideale gewicht. Bij nummertje 1 heb je meer een levend skeletje, en bij 9 steken nog maar net de pootjes uit.

De WSAVA (World Small Animal Veterinary Association) heeft hier twee mooie plaatjes van laten maken:

WSAVA richtlijnen voor BCS bij honden
WSAVA richtlijnen voor BCS bij honden

 

WSAVA richtlijnen voor BCS bij katten
WSAVA richtlijnen voor BCS bij katten

Het valt misschien op dat we het niet hebben over kilogrammen overgewicht, maar een abstract nummertje. De reden hiervoor is dat er zo ontzettend veel verschil tussen rassen en individuen is, dat je onmogelijk een nuttige vuistregel kan geven. Wat we dus in de praktijk doen is kijken met de oogjes, en voelen met de handjes (want sommige dieren maken het erg lastig door een dikke vacht).

Te dik, wat te doen

Het makkelijke antwoord is natuurlijk “afvallen”. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. De makkelijkste manier, en waarschijnlijk de meest efficiënte, is om er met uw dierenarts over te praten tijdens een consult. Dan worden de onderstaande zaken besproken:

Hormonale problemen

Hoewel erg zeldzaam, zijn er twee hormonale aandoeningen die afvallen lastig maken:

  • Cushing’s disease (een overproductie van steroïden in het lichaam)
  • Hypothyreoidie (een te lage productie van het schildklierhormoon)

Er zijn een paar zaken waar de dierenarts naar kijkt om in te schatten of dit mogelijk aan de hand is, en als hij/zij dat vermoedt kan er een gericht bloedonderzoek nodig zijn. Die kans is niet erg groot, maar het kan voorkomen.

Gewrichtsproblemen

Honden, maar zeker ook katten, kunnen last hebben van pijnlijke gewrichten. Bij katten is dit zelfs rond de 70% van alle katten!

Dieren zeggen niet zo snel “auwa” bij chronische pijn. Dus vaak is het enige wat de eigenaar merkt, dat de hond of kat veel slaapt. Iemand met veel ervaring (dus een dierenarts bijvoorbeeld) kan inschatten of de bespiering van de patiënt ook een beetje afgenomen is.

Bij katten kun je thuis ook alvast spieken door van boven op je kat te kijken: Zijn de heupen smaller dan de schouders, dan is er iets niet in orde.

Bewegen

Net als bij mensen, verbranden huisdieren energie (en dus vet) als ze bewegen. Klein nadeel is dat ze een stuk efficiënter bewegen dan mensen, en dus niet zo snel echt veel caloriën zullen verbranden van een wandeling. Maar toch is die wandeling zinvol! Tijdens een wandeling, en dat geldt ook voor mensen, moet je lichaam aanspraak maken op vetten (tenzij je toevallig tijdens het wandelen loopt te eten). Door die omschakeling, ook al is dat maar héél eventjes, worden er allemaal stofjes aangemaakt die de rest van de dag ook helpen met vet verbranden. Daarvoor is een half uurtje per dag wandelen al genoeg.

Afvallen met honden

Bij katten is dat wat ingewikkelder. Maar dan kun je wandelen vervangen voor spelen. Dat is bij de ene kat makkelijker dan bij de andere, maar er is voor ieder wel iets te vinden. Zeker als je eerst hebt laten controleren of de “saaie kat” niet toevallig gewoon een “pijnlijke kat” is door een gewrichtsprobleem!

Elk pondje door het mondje

De uitspraak hierboven is te kort door de bocht. Natuurlijk is vetweefsel opgebouwd om overtollige energie op te slaan. Maar dat heeft in veel gevallen meer te maken met de manier van eten en bewegen, dan met de hoeveelheid eten.

Staat er bijvoorbeeld de hele dag eten klaar voor de hond of kat? Dan is dat misschien iets om te veranderen naar gezette maaltijden. Als een huisdier namelijk de hele dag een knabbeltje kan pakken als ze daar zin in hebben, zorgen ze de hele tijd dat hun lichaam geen vetten hoeven aan te spreken. Honger hebben, ook al is het maar heel eventjes en een klein beetje, is een signaal van je lichaam dat je op reserves draait. En dat is nou precies wat je bij afvallen probeert te doen.

Diëten eten

Pas als laatste stap kun je ook nog kijken naar voer wat minder caloriën bevat. Natuurlijk kun je dat ook helemaal in het begin doen, maar als je een ziekte hebt, niet beweegt, en verkeerde eetpatronen hebt, kun je diëten wat je wilt: dan wil het maar niet lukken. Ook voor het kiezen van een goed diëet adviseren we u met uw dierenarts te overleggen.

 

 

 

Open Dag

Op 15 februari 2020 houden wij bij Dierenkliniek Dordrecht een Open Dag. Dit is een mooie gelegenheid om kennis te komen maken met het team van de kliniek en meteen een kijkje te nemen.

van 10:00 tot 14:00

Daarnaast is er de mogelijkheid om op de foto te gaan met uw huisdier.

Ook wordt er voorgelezen door kinderboekenschrijfster Caren Peeters uit haar boek De Verjaardag van De Luiaard om 11:00 en om 13:00.

En er is de prijsuitroeping (nog niet -uitreiking) van de tekenwedstrijd. De prijs is een levensechte knuffel, gemaakt naar de tekening die de prijs wint!

Budsy example

Wilt u uw kind ook mee laten dingen naar deze fantastische prijs? Download en print dan het formulier (pdf), of kom langs bij de kliniek voor een tekenplaat.

Tot ziens op de Open Dag!