Een van de innovatieve technieken die wij toepassen, is laparoscopische chirurgie, ofwel laparoscopie. Dit biedt verschillende voordelen voor zowel uw huisdier als onze veterinaire zorg. Hieronder volgt de uitleg van wat onze service op dit gebied inhoudt.
Wat is laparoscopische chirurgie?
Laparoscopische chirurgie, ook wel bekend als kijkoperatie, is een minimaal invasieve techniek waarbij gebruik wordt gemaakt van een kleine camera en gespecialiseerde instrumenten. Dit stelt ons in staat om operaties uit te voeren met kleinere wondjes dan bij traditionele chirurgie, wat leidt tot een snellere hersteltijd en minder pijn voor uw huisdier.
Voordelen van laparoscopie
- Minder Pijn en Sneller Herstel
Door de kleinere incisies ervaren dieren minder pijn na de operatie, wat hen in staat stelt om sneller te herstellen. Dit betekent minder tijd in de kliniek en sneller terug naar hun dagelijkse activiteiten. - Verminderd Risico op Infecties
Omdat laparoscopische ingrepen minder invasief zijn, is er minder kans op infecties en andere complicaties die kunnen optreden bij grotere sneden.
Veelvoorkomende laparoscopische ingrepen
- Sterilisatie teef: bij honden is het vanaf een gewicht van ongeveer 12/15kg mogelijk om laparoscopisch te steriliseren (daaronder ook, maar dan wegen de voordelen niet op tegen de nadelen). Boven de 20/25kg is het niet alleen mogelijk, maar ook aantoonbaar fijner voor de patiënt.
- Galblaasverwijdering bij honden: Voor honden met galblaasproblemen is een laparoscopische benadering minder ingrijpend en zorgt voor een snellere terugkeer naar een normaal leven.
- Biopteren van lever, milt, alvleesklier en lymfeknopen
- Exploratie van de buik: bij sommige combinaties van symptomen is “met de ogen kijken” de enige logische volgende stap. Dan kan dat via een klassieke lange snede door de buikwand, maar soms ook met een kijkoperatie.
Daarnaast helpt het ons ook bij blaasstenen verwijderen, het nemen van darmbiopten, en het vastzetten van de maag bij grote honden (om een maagkanteling te voorkomen of te verhelpen).
Overige scopiën
Niet alle scopiën gebeuren in de buik. We kunnen met onze scope ook uitvoeren:
- Uretrocystoscopie bij de teef: dus met de camera door de plasbuis naar de blaas
- Vaginascopie bij de teef: de vagina onderzoeken met een camera
- Rhinoscopie hond en kat: met een camera in de neus van hond en kat kijken om te zoeken naar vreemde voorwerpen, ontstekingen, abcessen en tumoren.
- Otoendoscopie: de gehele gehoorgang van ook grote honden bekijken en reinigen