Castratie en Sterilisatie van honden en katten

Als huisdierbezitter is het belangrijk om de verantwoordelijkheid te nemen voor de gezondheid en het welzijn van je harige metgezel. Een van de beslissingen die je moet overwegen, is het laten castreren of steriliseren van je huisdier. Maar wat houdt dit eigenlijk in? En wat zijn de kosten van een sterilisatie of castratie? Laten we eens dieper ingaan op wat deze ingrepen inhouden voor zowel katers, poezen, teven als reuen.

Het is altijd lastig om puur op kosten te vergelijken als het gaat om gezondheidszorg. Duurder is niet altijd beter, goedkoper niet altijd slechter. Vraag daarom altijd ook na bij een praktijk wat het precies inhoudt, en hoe ze te werk gaan. Wij staan achter onze kwaliteit, en wij vinden onze prijzen redelijk. Maar tegelijkertijd zijn we ons er van bewust dat het veel geld kan zijn.

Castratie van een Kater

Castratie bij katers is een chirurgische ingreep waarbij de testikels worden verwijderd. Hierdoor worden de mannelijke hormonen uitgeschakeld, wat resulteert in veranderingen in het gedrag en de fysiologie van de kat. Katers die zijn gecastreerd, hebben de neiging om minder territoriaal en agressief te zijn. Ook verminderen de drang om te vechten en te zwerven, wat op zijn beurt de kans op ongelukken en ziekte vermindert. Gecastreerde katers gaan daardoor een stuk langer mee!

Sterilisatie van een Poes

Bij poezen verwijst sterilisatie naar het verwijderen van de eierstokken, en is dus eigenlijk technisch gezien een castratie. Dit voorkomt dat de poes zwanger wordt en voorkomt ook toekomstige krolsheid. Sterilisatie heeft veel voordelen, waaronder het verminderen van het risico op bepaalde gezondheidsproblemen zoals baarmoederontsteking, melkkliertumoren en het voorkomen van ongewenste nestjes kittens. Bovendien helpt het om het zwerfdierenprobleem te beheersen door het aantal niet-geplande kittens te verminderen.

Sterilisatie van een Teef

Ook bij teven wordt castratie vaak ten onrechte sterilisatie genoemd. Officieel heet het zelfs “ovariëctomie”, want de eierstokken (“ovaria”) worden verwijderd (ge-“ectomie”d). Net als bij poezen, helpt castratie van teven bij het voorkomen van ongewenste zwangerschappen, vermindert het de kans op tumoren en biedt het voordelen op het gebied van gezondheid, waaronder het verminderen van het risico op baarmoederontstekingen.

Castratie van een Reu

Bij reuen verwijst het naar het verwijderen van de testikels, vergelijkbaar met de procedure bij katers. Door deze ingreep worden de hormonen die verantwoordelijk zijn voor mannelijk gedrag verminderd, waardoor problemen zoals agressie, territoriumdrang en het markeren van territorium kunnen verminderen. Bovendien kan castratie bepaalde gezondheidsproblemen zoals prostaatproblemen en testikelkanker verhelpen. Castratie wegens gedragsproblemen verergert in een groot gedeelte van de gevallen de klachten, dus meestal adviseren we eerst een tijdelijke castratie te proberen.

Wat kost castratie en sterilisatie hond en kat

 

IngreepPrijs
Castratie kater <4kg€ 80,-
Castratie kater >4kg€ 90,-
Castratie hond <10kg€ 300,-
Castratie hond 10-20kg€ 335,-
Castratie hond 20-40kg€ 360,-
Castratie hond >40kg€ 415,-
Sterilisatie kat*€ 220,-
Sterilisatie hond* <10kg€ 440,-
Sterilisatie hond* 10-20kg€ 460,-
Sterilisatie hond* 20-40kg€ 575,-
Sterilisatie hond* >40kg€ 680,-
*: genoemde prijzen zijn enkel voor het verwijderen van de eierstokken. Moet ook de baarmoeder verwijderd worden, dan komt hier de extra tijd die dat kost bovenop.